BHS Hungary Kft. - 1038 Budapest, Észak u. 16.
Tel.: +36 30 222 1038  -  Fax: +36 1 247 5234
e-mail: info@babair.hu - www.bhsheli.com
Magyarul In English Deutch
Navigáció Navigáció
Gyakori kérdések és válaszok

Hány percig tart egy repülés?

Mindig az adott alkalomnak megfelelően kell a repülés idejét megszabni. Például:

Ha egy várost, települést és környékét szeretné megnézni,
körülbelül 25 perc az ideális repülési idő.

Ha egy rendezvényen (pl. majális, céges rendezvény, esküvő stb.) a résztvevők repültetése a cél, akkor javasolt az 5 perc/kör időbeosztás. Így 60 perc repült óra - ki-beszállítással együtt 80 perc – alatt kb. 36 fő reptethető meg.

Ha üzleti útjára business taxi szolgáltatásunkat kívánja igénybe venni, akkor értelemszerűen az oda-vissza úttal kell számolni. Tipikus példák: Bp-Miskolc-Bp: 2x50 perc, Bp-Debrecen-Bp: 2x70 perc, Bp-Tihany-Bp: 2x35 perc stb.

Sétarepülés esetén a repülés idejébe nem számít bele a földi várakozás és ki-be szállítás ideje, csak a ténylegesen levegőben eltöltött idő, melyet a gép órája számol..

Egyedi utaknál igény és megbeszélés szerint.

Minden utas ablak mellett ül?

Igen, a Robinson R-22-es gépnél az utas elöl a pilóta mellett, az R-44-es helikopternél pedig 1 utas elöl a pilóta mellett, ketten pedig mögöttük utaznak.

Hány éves kortól lehet helikopterrel utazni?

Nincsen korhatár.

Kisgyermekek Édesanyjuk/Édesapjuk ölében nem utazhatnak,
mert minden személyt biztonsági előírásoknak megfelelően külön ülésbe ültetünk.

A helikopter biztonsági övei a gépkocsikba szerelt övekkel azonos rendszerűek.
Gyerekülés beszerelésével még kényelmesebbé és biztonságosabbá tehető a legfiatalabb utasok utazása is.

Biztosítva vannak-e a helikopter utasai?

Igen, cégünknek teljes körű, mind a gépre, mind az utasokra,
mind harmadik személyre kiterjedő (Allianz) biztosítása van.

Miért pont helikopterrel repüljek?

Mert egyszerűen teljesen más repülési élmény, érzés, mint a repülőgépes (merevszárnyú) repülés! Néhány példa a különbségekről:

„Látványos”: Míg a repülőgépeknél kis oldalablak(ok) vagy előre néző ablak(ok) van(nak), a motor és a merevszárny elhelyezkedése nagyban akadályozza a lefelé való nézelődést. Ezzel szemben a helikopter szerkezeti kialakításának köszönhetően sokkal tágasabb, jobb kilátást tesz lehetővé, mert maga a gép úgy fest, mint egy „légy szeme”. Az előre és oldalra néző ablak(ok) a menetirány felé, föl- és lefelé szinte teljes körpanorámát engednek,
így téve teljessé a repülés élményét.

Helikopter vagy merevszárnyú repülő

Lebeg: A helikopter képes a levegőben egy pont fölött „megállni” és lebegni. Ezt a tevékenységét hívják „függeszkedésnek”. Emellett kis magasságokban is biztonságosan tud mozogni, ezáltal jobban szemrevételezhetővé tenni az adott célt. Fényképezésnél ezen tulajdonsága miatt verhetetlen...

Praktikus: A merevszárnyú repülőgép(ek)nek repülőtérre van szükségük a fel- illetve leszálláshoz, ahonnan az utasok célba történő eljutását külön meg kell szervezni. A helikopter viszont légvonalban „háztól házig” biztosíthatja a kényelmes utazást. A rotor átmérő kétszerese (kb. 21 m) méretű területre le tud szállni, ezért számára tanyák, mezők, magánházak és éttermek udvara egyaránt kiváló lehetőség a landolásra.

Kellemes: Tapasztalatunk szerint sokan nem szeretik a repülőgépes fel- és leszállás procedúráját, amikor végig kell ülni a földön történő gurulást és „zötykölődést” induláskor és érkezéskor is.
Megértjük őket!
Nálunk a helyből történő felszállás élménye egészen más, mint a kifutópályáról történő indulás!

Érdemes ma pilótának tanulni?

Magyarországon a növekvő helikopterek számával arányosan egyre keresettebbé válnak a kereskedelmi pilóták is. Sokan, akik a MÉM Rsz-nél vagy a Honvédségnél szerezték szaktudásukat és gyakorlatukat, lassan nyugdíjba vonulnak, ezért szükség van az utánpótlásra.

Bárki jelentkezhet a pilótaképzésre?

Bárki, akinek van egy kis szabadideje, betöltötte 18. életévét, s rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, és erkölcsi bizonyítvánnyal. Felső korhatár nincs.

Mennyivel előbb kell bejelentkezni?

Úttól és engedélyektől függően 24-48 órával előbb tanácsos jelezi a repülési szándékot (felszállás helye, ideje, érkezés helye, feladat meghatározása miatt).

Amennyiben 1 órával utazás előtt telefonál és éppen van szabad pilóta és gép, akkor is állunk rendelkezésére!

Hogyan befolyásolja az időjárás a repülést?

A pilóták mindig ellenőrzik a repülés meterológiai szolgálat és saját észlelésük segítségével, hogy biztonságosan végrehajtható-e a repülés. Értelemszerűen a legélvezetesebb, ha tiszta, derűs időben zajlik a repülés.

Hőmérséklet: A helikopter repülőképes a magyarországi hőmérsékleti viszonyok között (-20-+40).

Eső: Ha nagyon esik az eső, komoly zápor, zivatar van, vagy várható a repülés ideje alatt, s nem megkerülhető, akkor el kell halasztani a fölszállást.

Szél: Kisebb szél, széllökések előfordulhatnak a repülés ideje alatt. Tilos repülni, ha 45 km/h-s a talajszél, lökésekkel együtt. Tilos repülni, ha a széllökések a talajszél fölött meghaladják a 28 km/h-t.

Hó, ónos eső, jég: Havazás, ónos, jeges eső esetén nem lehet repülni.

Felhő, Köd, Pára: A felhőzet köd és pára többek között a látótávolságot befolyásolja. Ha a látótávolság 1 km alá csökken, vagy a célterületen a köd miatt feltehetően nem biztonságos a leszállás, nem javasolt a repülés megkezdése.

Garancia: Természetesen a repülhető időjárást nem tudjuk garantálni. Maximálisan a biztonságra törekszünk, ezért kénytelenek vagyunk néha „nem”-et mondani. Rossz időjárás esetén a repülés későbbi időpontra elhalasztható.

Milyen típusú helikopterrel repülünk?

Cégünk elsősorban a nagy megbízhatóságú Robinson helikoptercsalád R44-es és R-22-es típusaival dolgozik, de kívánság szerint lehetőség van más gyártmányú, helikopter(ek) igénybevételére is.

Milyen technikai paraméterekkel rendelkezik a helikopter?

Íme néhány technikai információ az R-44 Robinson Astro illetve Raven helikopterről:

R-44-es Robinson helikopter

Szállítható személyek száma: 1 fő pilóta, 3 fő utas (1 elöl, 2 hátul)

Minimális súly: 700 kg, Max. repülési tömeg: 1090 kg, Maximális ülésterhelés: 136 kg

Erőforrás: 1× Lycoming IO-540-F1B5 6 hengeres, vízszintes boxermotor, léghűtéses, porlasztós, normál feltöltésű. Hengerűrtartalom: 8873.6 cm3

Sebesség: utazó: 180 km/h. Max: 230 km/h

Hatótávolság (1 tankolással): 560 km

Íme néhány technikai információ az R-22 Robinson helikopterről:

Szállítható személyek száma: 1 fő pilóta, 1 fő utas (elöl a pilóta mellett ül)

Minimális súly: 417 kg, Max. repülési tömeg: 622 kg, Maximális ülésterhelés: 109 kg

Erőforrás: 1× Lycoming IO-320-J2A négyhengeres, vízszintes boxermotor, léghűtéses, porlasztós, normál feltöltésű. Hengerűrtartalom: 5915.7 cm3

Sebesség: utazó: 140 km/h. Max: 170 km/h

Hatótávolság (1 tankolással): 420 km

Milyen gyakran ellenőrzik, szervizelik a helikoptert?

A helikopter műszaki karbantartását szigorú előírások szabályozzák, melynek betartását a hatóság folyamatosan ellenőrzi.

Cégünk maximálisan megfelel az Európai Unió műszaki karbantartási elvárásainak.

A gép rendszeres szervizei 50 és 100 repült óránként következnek, ami igen gyakori, folyamatos műszaki felügyeletet jelent.

E mellett minden nap felszállás előtt és leszállás után a műszaki szakemberek átnézik a gépet.

Továbbá a pilóta minden repülés előtt szintén átnézi a gépet, ellenőrzi a gép szerkezeti és motorikus állapotát, a műszerek működését és egyéb, a biztonságos repüléshez (és leszálláshoz) szükséges paramétereket.

Miért kerül többe ugyanazt az utat helikopterrel megtenni, mint merevszárnyú repülővel?

A helikopter ára 5-10-szer annyi mint a repülőgépé.

Az ára miatt a biztosítás összege is jóval magasabb.

Az üzemeltetési költsége kb. ötszöröse a repülőének.

Mindezt ki kell termelnie a gépnek, tehát az árak mögött nem a magas haszonkulcs, vagy nyerészkedési vágy áll.

A magasabb árért cserébe azonban egy megfizethetetlen és felejthetetlen élményt adunk! :)

Egyedi utat tervezek egy községbe. Hogyan és hol tudunk leszállni? Kitől kell engedélyt kérni?

A helikopter előnye, hogy amennyiben a feltételek adottak, háztól-házig képes a szállításra. Tehát, ha a célnál valakinek a saját birtoka, területe van, ahol kb. 30 m2-es szabad, sík, lehetőleg füves vagy betonozott terület áll rendelkezésre, a gép le ott tud szállni. (Heliportok, üres vagy biztosított parkolók, hátsó kertek, szántók, focipályák tipikusan alkalmasak erre a célra.) Magas fákkal vagy elektromos vezetékekkel sűrűn körbevett terület ellenjavallt mint leszállóhely. A leszálláshoz szükséges a terület tulajdonosától és a helyi önkormányzattól egy-egy írásbeli engedély, illetve természetesen a Légügyi Hatóságnak is jóvá kell hagyni a tervezett tevékenységet.

Nagyobb városokban van repülőtér, mely alkalmas a helikopter leszállásra és a városközponttól sincs nagyon távol.

Amennyiben a célterület a környezetvédelmi zónában van, a megfelelő hatóság engedélye is szükséges a leszálláshoz.

Az engedélyek megszerzésében segítséget nyújtunk. Ehhez az engedély típusától függően előre szükséges megkapnunk az elképzelést a repülési tervről.

BHS Helicopter - Főoldal BHS Helicopter - Sétarepülés és túrák BHS Helicopter - Heli Taxi BHS Helicopter - Légi felvételek BHS Helicopter - Légi reklám BHS Helicopter - Pilótaképzés BHS Helicopter - Rendezvenyek BHS Helicopter - Cégtörténet BHS Helicopter - Ajánlatkérés BHS Helicopter - Partnereink BHS Helicopter - Galéria BHS Helicopter - Gyakori kérdések és válaszok BHS Helicopter - Élményrepülési utalvány